subsidies en financiering

Subsidies en financiering


wil je je woning of gebouw verduurzamen?

subsidies en financiering

Wil je je woning of gebouw verduurzamen? Bijvoorbeeld isoleren of een zonneboiler of warmtepomp aanschaffen? Er zijn er diverse subsidies en financieringen mogelijk. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Ben je eigenaar-bewoner?

  • 1
    Subsidie – BE en gemeente Woningisolatie voor laag inkomen

    Er is een nieuwe (extra) subsidie voor woningisolatie voor de komende jaren.

    De bespaarhulpen en Energiecoaches hebben er een nieuwe mogelijkheid bij om mensen met een koopwoning en een laag inkomen financieel te helpen om hun huis te isoleren.

    De gemeente Brummen geeft daarvoor een subsidie tot wel € 4.000,- per woning, boven de al bestaande subsidiemogelijkheden voor isolatie van de rijksoverheid. Het is dus juist nu het moment om te investeren in een energiezuiniger en comfortabeler huis. BrummenEnergie, de coöperatie van en voor Brummenaren, helpt je daarbij gratis!

    Waarom isoleren?
    Isoleren heeft voordelen zoals lagere energiekosten, een gezondere temperatuur in huis en prettiger wonen. Tot nu toe hebben vooral mensen met voldoende tijd, geld en kennis gebruik kunnen maken van de voordelen. De gemeente Brummen wil door deze extra subsidie zorgen dat niemand achterblijft bij het besparen van energiekosten.

    Wethouder Pouwel Inberg benadrukt: “Er zijn voor iedereen mogelijkheden voor subsidie en financiering van isolatie. Toch zie ik dat dit niet voor iedereen genoeg is. Daarom kiezen wij ervoor om de hoogte van de subsidie afhankelijk te maken van het inkomen. Door niet iedereen extra subsidie te geven, kunnen wij ons ook veroorloven om alle bewoners praktisch te helpen bij het isoleren van de woning.”

    Praktische hulp door BrummenEnergie
    De gratis bespaarhulpen en Energiecoaches kunnen je helpen ….

    Bijvoorbeeld bij het kiezen van isolatiemaatregelen, het aanvragen van offertes en het aanvragen van subsidies en financiering. Zo kunnen wij iedereen helpen die zijn of haar woning wil isoleren.

    Interesse?
    Wil je meer weten over hoe je gebruik kunt maken van deze subsidie? Neem dan contact op met de bespaarhulp via www.bespaarhulpbrummen.nl of bel (0575) 568 230.  Je kunt ook  hier klikken voor het aanvragen van een gesprek met een energiecoach.
    Dit is jouw kans om plezieriger te wonen en de energiekosten te verlagen.

    Subsidievoorwaarden:
    Om recht te hebben op deze subsidie, gelden de volgende voorwaarden:
    • Inkomen: Je bruto jaarinkomen is minder dan 160% van het sociaal minimum.

    Wat voor bedrag dit is, is afhankelijk van jouw situatie. Zie onderstaande tabel. De bedragen zijn zonder vakantiegeld en inclusief het inkomen van een eventuele partner.

    • Energielabel: Je woning heeft een energielabel D, E, F, G of vergelijkbaar.
    • WOZ-waarde: De WOZ-waarde van je woning was in 2022 minder dan € 429.300,-.

    Subsidiebedrag

    De subsidie bedraagt:

    • 80% van de kosten van energiebesparende isolatie- of ventilatiemaatregelen als het inkomen gelijk of minder is dan 130% van het sociaal minimum
    • 30% van de kosten van die maatregelen als het inkomen meer is dan 130% maar niet meer dan 160% van het sociaal minimum

    De subsidie is nooit hoger dan € 4.000, -. Check je inkomen aan de hand van de tabel hieronder.

    Tabel inkomen

    Bruto Maandinkomen Jaarinkomen
    130% 160% 130% 160%
    Alleenstaand € 1.915,63  € 2.357,69  € 22.987,56  € 28.292,35
    Gehuwd/ samenwonend € 2.690,09  € 3.310,88  € 32.281,08  € 39.730,56

     

  • 2
    Subsidie – Rijksoverheid: ISDE Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

    Woningeigenaren die in hun eigen woning wonen kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp), elektrisch koken en voor aansluiting op een warmtenet.

    Hoogte subsidiebedrag:

    • Voor isolatiemaatregelen is een vast subsidiebedrag per vierkante meter isolatie of glas. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog.
    • Voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler kun je tot enkele duizenden euro’s subsidie krijgen. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel van het apparaat. De precieze bedragen per apparaat vind je in de meldcode-lijsten die op de website van subsidieverlener RVO staan.
    • Voor aansluiting op een warmtenet kun je € 3.325 subsidie krijgen.
    • Je kunt € 400 subsidie krijgen voor een apparaat waarop je elektrisch kunt koken (bijvoorbeeld een inductiekookplaat), als je woning is aangesloten op een warmtenet en de gasmeter definitief is verwijderd. Let op: elektrisch koken geldt niet als 2e maatregel om de hogere subsidie te kunnen krijgen op een isolatiemaatregel.

    Voorwaarden

    • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden en aan het vereiste minimumaantal vierkante meters. Je laat de isolatiemaatregelen uitvoeren door een erkend bedrijf.

    Wil je weten hoeveel subsidie jij via deze regeling kunt ontvangen?

     

    Doe de subsidiecheck

  • 3
    Lening – Toekomstbestendig Wonen Lening Gelderland

    Woont u in een eigen koopwoning? Dan kunt u tegen een aantrekkelijke rente geld lenen om uw woning duurzaam en toekomstbestendig te maken. U kunt hiermee bijvoorbeeld uw woning isoleren, uw badkamer op de begane grond plaatsen of asbest uit uw woning verwijderen. Deze lening vervangt de Duurzaamheidslening en de Blijverslening.

    Toekomstbestendige en duurzame maatregelen

    Met de lening is het mogelijk investeringen te doen voor:

    • Energiemaatregelen, zoals plaatsen van zonnepanelen, isoleren van de woning etc.
    • Ingrepen om uw woning levensloopbestendig te maken, zoals aanbrengen traplift, realisatie van een slaapkamer en badkamer op de begane grond etc.
    • Asbestsanering
    • Funderingsherstel

    Voor meer informatie klik op deze link van de gemeente Brummen.

  • 4
    Lening – Stichting Nationaal Warmtefonds: Energiebespaarlening

    De Energiebespaarlening is een regeling, waarbij huiseigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, isolatieglas en zonnepanelen. Voor eigenaar-bewoners met verzamelinkomen minder dan € 60.000 geldt een rentepercentage van 0%.

    De energiebespaarlening biedt ook leenmogelijkheden voor eigenaar-bewoners met beperkte leenruimte en een leeftijd van 75+.

    Voor wat: 
    woningisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, energieneutrale woning, aardgasvrije woning, muur, vloer, glas, dak, warmte-teruglevering uit ventilatielucht, douche-warmteterugwinning, lage Temperatuur-verwarming, energie advies, ventilatie, asbest verwijderen.

    Te lenen bedrag: Vanaf € 1.000 tot maximaal €25.000

    Voor een Zeer energiezuinig pakket tot maximaal € 50.000,- en voor Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de meter tot maximaal € 65.000,- per woning.

  • 5
    Lening – NHG: Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

    Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG kun je direct energiebesparende maatregelen meefinancieren. In veel gevallen mag je hiervoor extra geld lenen, bij het kopen van een huis, het verhogen of oversluiten van je hypotheek. En bovendien hoef je niet vooraf te kiezen welke maatregelen je neemt.

    Voor wat:

    Woningisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, aardgasvrije woning energieneutrale woning, muur, vloer, dak, glas, ventilatie, lage Temperatuur-verwarming, douche-warmteterugwinning, warmte-teruglevering uit ventilatielucht.

    Leenbedrag

    Het Energiebespaarbudget kan in elke hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie opgenomen worden tot 106% van de marktwaarde van de woning.

    Belangrijkste voorwaarden

    Je mag alle erkende energiebesparende maatregelen uit het Energiebespaarbudget financieren.

    Je moet aantonen dat je de aanvullende lening besteedt aan energiebesparende maatregelen. Daarom wordt het geld niet direct uitgekeerd, maar op een bouwdepot gestort.