Otto Koedijk
Sinds kort zit Otto Koedijk, klimaatburgemeester in de gemeente Brummen, in het marketingteam van BrummenEnergie. “Een beetje actie vind ik leuk. Daarom heb ik mij bij dit team aangesloten om activiteiten te bedenken en uit te voeren. Het is best heel gezellig om samen de wereld te redden.”
Dit past mij wel
Als klimaatburgemeester bedenkt Otto voor het derde achtereenvolgende jaar, samen met anderen, activiteiten om het klimaat bij burgers en gemeente in Brummen onder de aandacht te brengen. “De klimaatburgemeester is in het leven geroepen om van onder op meer initiatieven voor het klimaat op te starten. Zoals bijvoorbeeld tegels wippen in een straat of met buurtgenoten met deelauto’s rijden. Ik dacht: ‘Dit past mij wel’. Want ik ben al van jongs af aan bezig met het milieu en de omgeving. Mijn vader was akkerbouwer op de traditionele manier en ik stond niet achter het gebruik van milieuonvriendelijke pesticiden. Ik ging mij beroepsmatig bezighouden met houtdraaien. Ik gebruik alleen lokaal hout. Je merkt hoe onachtzaam er soms met bomen omgegaan wordt. 2.000 geleden stonden er nog 6 biljoen bomen op deze planeet en nu nog maar 3 biljoen. Om het klimaat te helpen moeten we dus bomen aanplanten.”
Ontzettend leuk
Als klimaatburgemeester heeft Otto inmiddels een aardige staat van dienst. Bijvoorbeeld met een schrijfwedstrijd over het leuke van fietsen. “De horeca, de gemeente en alle fietsenmakers stelden direct een prijs beschikbaar, er was veel animo voor. Dat was erg leuk.” Ook plantte hij met de buurt een boom als symbolische actie om een stukje grond groen te houden. En ging hij de kap van Ginkgo’s in een buurt tegen door een informatief stuk over deze bijzondere boom te schrijven. Naar aanleiding daarvan wilden een aantal bewoners de hinderlijke bessen vegen. “Dat is toch ontzettend leuk dat zo’n stukje dat effect heeft.”
Een idealist is nooit eenzaam
Otto betrekt bij zijn activiteiten veel mensen, geeft op een positieve manier de noodzaak van acties aan en heeft er plezier in. “Onder het motto: Wees zuinig op de bomen en ga de fossiele economie niet faciliteren, wilden we vorig jaar voorkomen dat 5 ha bos gekapt zou worden voor de plaatsing van een verdeelcentrum. Ik sprak de gemeenteraad toe en we organiseerden verschillende activiteiten. Zoals een rondwandeling door het bos. Ook organiseerden we een kunstmarkt om te laten zien hoe mooi de natuur is. Binnen de kortste keren deden er 30 mensen mee. Je bent niet alleen tegen iets, maar je laat zien hoe mooi iets is.” Grijnzend: “Een idealist is nooit eenzaam! Gelukkig is de kap van het bos inmiddels van de baan.”
Het positieve laten zien
“Een beetje milieuactivist voel ik mij wel,” zegt hij over zichzelf. “Maar ik hou het niet heel lang vol om mij alleen maar af te zetten tegen de slechte dingen in de wereld. Daarom ben ik blij dat ik van beroep houtdraaier ben en het mooie van hout en bomen kan laten zien. Het scheppen van schoonheid is positief. Als houtbewerker verdien ik mijn brood zo milieuvriendelijk en lokaal mogelijk. Ik gebruik hout uit mijn eigen omgeving. Onze energie daarentegen komt veelal uit Saudi-Arabië of Rusland, maar het kan ook hier opgewekt worden. En dat is natuurlijk veel beter want dan ben je minder afhankelijk van andere landen. Bovendien is het niet te verantwoorden dat je daardoor elders problemen creëert, terwijl je je energie zelf lokaal kunt opwekken. Mensen zeggen wel eens: zonnepanelen op onze boerengronden is zonde, maar ondertussen rijden hun auto’s op brandstof uit het Midden-Oosten. Ik wil zoveel mogelijk lokaal zelfvoorzienend zijn en dat past ook heel goed bij de doelstelling van Brummen Energie.”
Foto Paul S
Rondleiding met herder en schapen
“Mijn partner Marije en ik kwamen een aantal jaar geleden met BrummenEnergie in aanraking toen we zonnepanelen wilden aanschaffen, maar bleek dat we die niet op ons eigen dak kwijt konden. We gingen toen meedoen met collectieve zonnedaken van de coöperatie. Toen vorig jaar tijdens een ledenvergadering van BrummenEnergie gevraagd werd of mensen wilden meewerken aan de marketinggroep van Brummen, dacht ik: dat past mij wel. We hebben al een picknick op zonnepark Elzenbos gehad. De herder met de schapen was er ook bij, hartstikke leuk.”
Provincie achter de broek aan
Zijn werk als klimaatburgemeester gaat daarnaast ook door. “Ik ben nog steeds erg gemotiveerd. Voor het komende jaar ga ik de gemeenteraad vragen of ze de Provincie achter de broek aan willen zitten om boscompensatie te realiseren.
In het coalitieakkoord staat namelijk dat voor 2025 21.000 bomen in de gemeente Brummen bijgeplant moeten zijn. Er zijn nu 2 plekken tussen Brummen en Eerbeek waar bij elkaar 9.000 bomen geplant gaan worden. Dat is prachtig. Er is nog 1,5 jaar de tijd om 12.000 bomen te planten. Dit zou kunnen op gronden in onze gemeente die door de provincie zijn aangekocht voor boscompensatie. Maar ik ben erachter gekomen dat onder invloed van de BBB deze gronden beschikbaar zijn gekomen voor de teelt van mais, met gebruik van pesticiden en kunstmest en ook voor niet-lokale grondgebruikers. Dit is dus eerder anders afgesproken. Ik ga de Raad vragen de provincie achter de broek aan te zitten om hun achterstand in te lopen en hun boscompensatie te realiseren. Op deze gronden kunnen we een geboortebos realiseren. Een mooie traditie om jongeren het belang van zorg voor de natuur mee te geven.”