Kan ik mijn eigen opgewekte stroom ook opslaan, bijvoorbeeld met een batterij?
Ja, dat kan. Het is mogelijk om je zonnepanelen te koppelen aan een thuisbatterij – ook wel thuisaccu genoemd. Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan je verbruikt, slaat de batterij de stroom op tot hij vol is. Heb je stroom nodig, maar leveren de zonnepanelen op dat moment onvoldoende? Dan wordt de stroom uit de batterij gehaald.
Met een thuisbatterij kun je een groter deel van de stroom die je opwekt ook daadwerkelijk zelf gebruiken. Ongeveer 60% in plaats van 30%. Een thuisbatterij maakt daarmee je elektriciteitsverbruik groener, want je hebt minder stroom van het elektriciteitsnet nodig – wat nog altijd een mix is van vervuilende fossiele energie en groene stroom. Deze getallen zijn wel maar een indicatie. In de praktijk zijn ze sterk afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je opwekt, de capaciteit van de batterij, de apparaten die je hebt en het energiemanagement daarvan.
Een thuisbatterij heeft dus grote voordelen. Financieel gezien zijn batterijen echter nog niet interessant. Ze zijn nog relatief duur en de salderingsregeling is momenteel nog van kracht. Als de regeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, zullen batterijen financieel wel interessant worden. In de toekomst verwachten we ook dat bij veel huishoudens de elektrische auto als batterij wordt ingezet.
Het is in de praktijk overigens (bijna) niet mogelijk om met behulp van batterijen helemaal onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. De reden hiervoor is dat zonnepanelen in de winter weinig stroom leveren, terwijl het stroomverbruik dan het hoogst is.