Zonnepanelen

  • Zijn zonnepanelen nog rendabel?

    Ook als in 2027 de salderingsregeling wordt afgeschaft zijn zonnenpanelen nog steeds rendabel. Zelfs als je terugleverkosten moet betalen bij de leverancier.  Naar verwacht heb je de kosten er in zo’n 8 jaar uit.

    Het wordt steeds interessanter om de energie die je opwekt meteen zelf te gebruiken.

  • Hoe helpt de energiecoach met zonnepanelen?

    De Energiecoach kijkt naar je gehele huis en hoe maatregelen om te verduurzamen voor jou interessant zijn.

    Vraag je je af of je een goed aanbod hebt gekregen? Wil je offertes samen met iemand vergelijken? De energiecoach kijkt graag met je mee. Hij kijkt naar je offertes en naar de afspraken die worden gemaakt, maar altijd in samenhang naar al je mogelijkheden voor verduurzaming. De hulp van de energiecoach is gratis. 

  • Hoe werkt salderen?

    Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, produceer je zelf energie. Deze energie wordt terug geleverd op het net. Tot 2027 kun je nog ‘salderen’: wat je opwekt, en wat je verbruikt, wordt tegen elkaar weggestreept. Als je meer oplevert, krijg je daarvoor een vergoeding, maar je betaalt ook voor het terugleveren. 

    Het plan is dat het salderen vanaf 2027 vervalt, maar ook de terugleverkosten zouden dan vervallen. 

    Het is nog steeds zinnig om zonnepanelen aan te schaffen. Helemaal als je je energie gaat gebruiken op de momenten dat je zonnepanelen stroom leveren. 

  • Heb je voor zonnepanelen een nieuwe meterkast nodig?

    Vanaf 6 zonnepanelen is een aparte groep of andere oplossing (splitsing met een extra aardlekschakelaar) nodig. Als er geen groep vrij is of vrij gemaakt kan worden, is aanpassing van de meterkast nodig.

  • Terugleverproblemen op jouw adres?

    Het is helaas niet meer altijd vanzelfsprekend dat je de energie die je opwekt met zonnepanelen kunt terugleveren aan het stroomnet. Controleer of op jouw adres problemen met terugleveren bekend zijn.

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Het aantal zonnepanelen kun je het beste afstemmen op je jaarverbruik. Voor de terugverdientijd is het gunstiger om niet meer op te wekken dan je verbruikt op jaarbasis, maar juist iets minder. Ongeveer 70% van je jaarverbruik opwekken is een goede richtlijn.

  • Kan ik mijn eigen opgewekte stroom ook opslaan, bijvoorbeeld met een batterij?

    Ja, dat kan. Het is mogelijk om je zonnepanelen te koppelen aan een thuisbatterij – ook wel thuisaccu genoemd. Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan je verbruikt, slaat de batterij de stroom op tot hij vol is. Heb je stroom nodig, maar leveren de zonnepanelen op dat moment onvoldoende? Dan wordt de stroom uit de batterij gehaald.

    Met een thuisbatterij kun je een groter deel van de stroom die je opwekt ook daadwerkelijk zelf gebruiken. Ongeveer 60% in plaats van 30%. Een thuisbatterij maakt daarmee je elektriciteitsverbruik groener, want je hebt minder stroom van het elektriciteitsnet nodig – wat nog altijd een mix is van vervuilende fossiele energie en groene stroom. Deze getallen zijn wel maar een indicatie. In de praktijk zijn ze sterk afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je opwekt, de capaciteit van de batterij, de apparaten die je hebt en het energiemanagement daarvan.

    Een thuisbatterij heeft dus grote voordelen. Financieel gezien zijn batterijen echter nog niet interessant. Ze zijn nog relatief duur en de salderingsregeling is momenteel nog van kracht. Als de regeling vanaf 2025 wordt afgebouwd, zullen batterijen financieel wel interessant worden. In de toekomst verwachten we ook dat bij veel huishoudens de elektrische auto als batterij wordt ingezet.

    Het is in de praktijk overigens (bijna) niet mogelijk om met behulp van batterijen helemaal onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. De reden hiervoor is dat zonnepanelen in de winter weinig stroom leveren, terwijl het stroomverbruik dan het hoogst is.

  • Terugleverproblemen op jouw adres?

    Het is helaas niet meer altijd vanzelfsprekend dat je de energie die je opwekt met zonnepanelen kunt terugleveren aan het stroomnet. Controleer of op jouw adres problemen met terugleveren bekend zijn.

  • Heb je voor zonnepanelen een nieuwe meterkast nodig?

    Vanaf 6 zonnepanelen is een aparte groep of andere oplossing (splitsing met een extra aardlekschakelaar) nodig. Als er geen groep vrij is of vrij gemaakt kan worden, is aanpassing van de meterkast nodig.

  • Hoeveel CO2 bespaar je met zonnepanelen?

    Met zonnepanelen wek je 100% groene stroom op. Je stoot hierbij dus geen CO2 uit. Hierdoor verminder je de CO2-uitstoot in Nederland. Volgens Milieucentraal bespaar je dan 0,36 kg CO2 per kWh, op basis van de huidige energiemix in ons land.

    Wat betekent dat per huishouden per jaar?

    Het gemiddelde stroomverbruik voor een huishouden in Nederland is ca 2765 kwh/jaar. Stel: je wekt deze 2765 kwh op met zonnepanelen. Dat betekent:

    • 2765 kWh/jr*0,36 kg CO2/kWh= 995,4 kg CO2/jaar

    Per jaar besparen jouw zonnepanelen dus zo’n 1000 kg CO2 . De eerste paar jaar helpt dit de CO2-uitstoot van de productie van de zonnepanelen te compenseren, daarna reduceren ze dus jaar in jaar uit de uitstoot in Nederland.

    Ter vergelijk: een gemiddelde auto stoot ca 100 gr CO2 uit per km ( of te wel 0,1 kg CO2/km). De bespaarde CO2 met jouw panelen is dus gelijk aan:

    • ca 1000 kg CO2/jaar : 0,1 kg CO2/km = ca 10.000 km/jaar rijden met jouw auto

    Dat is dus best aanzienlijk!

  • Ik wil zonnepanelen maar er staan bomen bij mijn huis

    Zelf energie opwekken is mooi. Heb je bomen rond je huis die de zon tegenhouden? Laat die vooral staan: bomen zijn belangrijk.
    Er zijn allerlei andere manieren om zelf energie op te wekken. Wat dacht je van panelen op een dak in je buurt of ergens rond de gemeente Brummen?

    Bekijk hier de mogelijkheden: Alle daken zon

  • Is er subsidie op zonnepanelen?

    Voor de aanschaf van zonnepanelen is momenteel geen subsidie. Wel kun je de btw terug krijgen en zijn er diverse leningen mogelijk. Kijk hier voor de mogelijkheden.