Warmtepomp

Minder gas verbruiken


en daarmee flink besparen op je energierekening

Warmtepomp

Warmtepomp

Een hybride warmtepomp is op dit moment de beste stap voor het besparen van aardgas. Maar een slecht geïsoleerde woning wordt niet comfortabel en duurzaam verwarmd met een warmtepomp. Isoleren is dus stap één, daarna kan de hybride warmtepomp een goede optie zijn waarmee je flink bespaart op aardgas. Benieuwd of een warmtepomp mogelijk is in je huis? De adviseur geeft je onafhankelijk advies.

Van het aardgas af

Nederland gaat de komende jaren stappen zetten om van het aardgas af te gaan. Wijk per wijk en voor elke buurt komt er wellicht een andere oplossing. De hybride warmtepomp is ter zijner tijd ook een prima optie in combinatie met een warmtenet of groen gas. Bovendien kun je er direct mee aan de slag en hoef je niet op je buurt te wachten om energie te gaan besparen. Of je cv-ketel aan vervanging toe is of nog niet, een hybride warmtepomp is de overweging waard.

De isolatie-graad van de woning is erg belangrijk. Een slecht (of niet) geïsoleerde woning wordt niet comfortabel en duurzaam verwarmd met een warmtepomp. Dan is stap één het isoleren van de woning. Daarna kan de stap gezet worden naar een hybride warmtepomp.

Lokale bedrijven

We merken dat veel mensen het lastig vinden om het juiste bedrijf te vinden. Vanuit BrummenEnergie zijn we daarom met een aantal ibedrijven een samenwerking aangegaan voor isolatie. Met hen hebben we o.a. afspraken gemaakt over de snelheid van reageren, de te leveren kwaliteit en de bereidheid om van elkaar te leren.

Warmtepomp
Isolatie helpt! projectleider

FAQ

  • 1
    Moet ik persé een warmtepomp aanschaffen naast de cv-ketel?

    Een keuze voor duurzaam gas / hybride betekend het behoud van een cv-ketel eventueel icm een warmtepomp (hybride). Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. En niet iedereen wil een warmtepomp. Dan is alleen duurzaam gas een prima keus. Maar met een hybride warmtepomp is de totaal oplossing wel duurzamer (en in gebruik goedkoper) dan alleen een cv-ketel.

  • 2
    Kan ik mijn huis niet gewoon met gas verwarmen?

    Een keuze voor duurzaam gas / hybride is gericht op behoudt van het huidige gasnet. Vele onderzoeken tonen aan dat er weinig nodig is om het huidige gasnet geschikt te maken voor een ander type gas als bijvoorbeeld waterstof. Mogelijk moet er dan wel een andere cv-ketel geïnstalleerd worden. 

  • 3
    Hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van de bron voor de warmteoplossing?

    Los van welke warmteoplossing er ook gekozen gaat worden zal de bron van die warmte duurzaam moeten zijn. Of kernenergie op termijn tot een duurzame bron gerekend kan worden is niet bekend. 

  • 4
    Tot hoever moet de woning geïsoleerd worden?

    Om volledig elektrisch (warmtepomp)de woning te verwarmen is een isolatie-waarde overeenkomstig nieuwbouw wenselijk, of minimaal energielabel A. 

    Voor de gasnet-optie of de warmtenet-optie is isoleren tot een energielabel D voldoende. Beter isoleren is altijd goed (als dat past bij de woning), want betere isolatie leidt tot minder energieverlies en meer comfort in de woning.

  • 5
    Zijn er andere radiatoren voor lagere temperatuur nodig?

    De huidige warmtepompen zijn ontworpen om met een lage temperatuur het huis te verwarmen. Dan zijn lage-temperatuur radiatoren of vloerverwarming handig om te hebben, maar niet persé noodzakelijk. In de toekomstige ontwikkeling van warmtepompen komen er ook types die een hogere temperatuur kunnen maken waarmee de bestaande radiatoren kunnen blijven zitten. 

  • 6
    Hoe zit het met de geluidsoverlast van warmtepompen?

    Warmtepompen met een buitenunit zorgen altijd voor geluid als ze aanstaan. Er zijn wettelijke eisen tav het geluidsniveau op de perceelgrens (maximaal 40 dB). Daarnaast is het zo dat in de ontwikkeling van de warmtepompen er aandacht is voor het geluidsvraagstuk, waardoor de nieuwere warmtepompen minder geluid gaan produceren. 

    Daarnaast is het zo dat een buitenunit met een relatief grote ventilator minder geluid maakt dan een met een kleinere ventilator. Dit heeft te maken met de hoeveelheid lucht die verplaatst moet worden om warmte uit te halen. Hoe groter de ventilator, hoe minder hard deze hoeft te draaien. 

  • 7
    Is label B wel haalbaar bij oude woningen?

    Label B is wel mogelijk, de vraag is vooral hoeveel het mag gaan kosten. Of daarbij verregaande isolatie nodig is, hangt van de toekomstige warmteoplossing af. Zeker is wel dat meer isolatie (net als verbeterde ventilatie) leidt tot een lager energieverbruik en een hoger comfortniveau.

  • 8
    Wat is een hybride waterpomp?

    Met een warmtepomp verwarm je -net als een cv-ketel- je woning. Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze warmte verwarmt vervolgens water of je cv-installatie. Het doet denken aan de werking van een koelkast.

    Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een gasgestookte hr-ketel. Doorgaans houdt de elektrische warmtepomp de temperatuur in huis aangenaam. Als het ’s winters heel koud is, kan de gasgestookte cv-ketel bijspringen. Met de huidige warme winters (op enkele dagen na) zal de hybride veel gebruik maken van de zachte buitenlucht. Het gasverbruik gaat bij een hybride systeem dus meteen behoorlijk omlaag!

    Ook niet onbelangrijk: je woning maakt stappen qua energielabel! Dat kan gunstig zijn bij een aanvraag/verlenging van je hypotheek.

  • 9
    Zijn in de eindfase zowel hybride warmtepomp als duurzame gasketel nodig?

    Technisch gezien kan het prima met enkel een gasketel. Het is echter waarschijnlijk dat het voordeliger blijft om er een hybride warmtepomp bij te houden om zo op de gasrekening te besparen. En misschien ook wel omdat je het prettig vind om ermee te koelen, want dat kan met sommige hybride warmtepompen. Zelf airco als hybride warmtepomp.

    Warmtepomp

  • 10
    Waar halen we alle elektriciteit vandaan die nodig is voor warmtepomp of waterstof?

    De ontwikkeling van zon en wind gaat komende jaren heel hard. Bij de huidige planning is in 2030 circa 2/3 van de elektriciteit duurzaam opgewekt. Dit komt zowel door wind op zee, maar de regionale bijdrage van zon en wind op land wordt in de RES (Regionale Energie Strategie) besloten. Voor Brummen is dat de Cleantech regio, of Stedendriehoek

  • 11
    Kan een warmtepomp ook toegepast worden in een flat?

    Ja, dat kan zeker. Individueel per appartement, of een centrale  warmtepomp voor de hele flat. De oplossing hangt af van de technische mogelijkheden in de flat.

  • 12
    Als er een alternatief gas komt i.p.v. aardgas, wordt dat dan waterstofgas of groen gas?

    Op dit moment kan dat nog niet gezegd worden. De ontwikkelingen in de komende jaren gaan ons leren welk alternatief voor aardgas uit de gasleiding kan gaan komen, als we gezamenlijk kiezen voor een duurzaam gas als warmteoplossing.

Verwarming graadje lager

Verwarming graadje lager

Als je de verwarming een graadje lager zet, verbruik je minder energie. Dit zal in het begin even wennen zijn,

Vriezer uit tijdens de vakantie

Vriezer uit tijdens de vakantie

De vriezer gebruikt ca. 5 procent van het energie in een huishouden. Hoe kun je dat verminderen?– Ontdooi je diepvries

De was naar buiten

De was naar buiten

Wasdrogers zijn energieverslinders. Als je je energiegebruik wilt verminderen is het zinvol je wasdroger niet of minder te gebruiken. Een

Geen-spijt-maatregelen

Geen-spijt-maatregelen

Vraag je je af wat je aan je huis kunt doen als je nog niet weet hoe je je huis

Zie meer met de warmtecamera

Zie meer met de warmtecamera

Met een warmtecamera zie je waar de warmte uit je woning weglekt. Bijvoorbeeld door de voordeur, of door slecht sluitende

Kies het juiste moment

Kies het juiste moment

Ga je verhuizen of verbouwen? Dan is dat het moment om slimmme maatregelen te nemen om je huis voor te

Test je dubbel glas

Test je dubbel glas

Heb je gewoon dubbel glas? Of misschien HR++? Zo zoek je het uit.  Test 1: Check de codes in de

Tochtwering: kleine maatregel, groot plezier

Tochtwering: kleine maatregel, groot plezier

In een tochtig huis heb je de neiging om de verwarming wat hoger te zetten, omdat het koud aanvoelt. Daarmee

Gordijnen helpen warmte binnen te houden

Gordijnen helpen warmte binnen te houden

Gordijnen zijn niet alleen voor de sier, ze dienen ook als extra isolatie. De koude trek die bij de ramen