Het is vijf over twaalf voor het klimaat. De ernstige gevolgen van klimaatverandering zien we nu al. We kunnen de klok nog terugzetten, als we nu vol inzetten op een duurzame economie en massaal bomen aanplanten. Dat was de centrale boodschap van weerman Reinier van de Berg tijdens zijn lezing op 5 februari, georganiseerd door BrummenEnergie en de protestantse kerken van Eerbeek en Brummen. De lezing trok ruim 200 bezoekers en daarmee zat de kerkzaal van de Kruiskerk in Eerbeek helemaal vol. 

Met indrukwekkende beelden en cijfers liet Van den Berg zien hoe ons klimaat verandert en wat de gevolgen zijn, niet alleen voor flora en fauna, maar zeker ook voor ons mensen. Zo leidt de opwarming van de zee tot meer orkanen en monsterstormen, maar ook tot het verdwijnen van koraalriffen, wat weer leidt tot verlies aan vissoorten. De waterkringloop gaat steeds sneller, waardoor de neerslag heftiger en zwaarder is dan ooit tevoren. Op drogere plekken op aarde vallen meren droog en wordt het nog droger. De Noordpool smelt met een duizelingwekkende snelheid en gletsjers verdwijnen. Al die gevolgen van klimaatverandering hebben ook grote gevolgen voor de mens. De Rijn is bijvoorbeeld een rivier van smelt- en regenwater. Met het verdwijnen van de gletsjers zal het waterniveau van deze rivier de komende twintig jaar snel afnemen. Duitsland zal maatregelen treffen om het water van de Rijn bovenloops vast te houden. De vraag is wat er over 20 jaar nog bij Lobith ons land binnen zal stromen. En wat de gevolgen zullen zijn voor bijvoorbeeld onze natuur en onze scheepvaart. 

Vijf over twaalf

Klimaatverandering is wetenschappelijk bewezen. Van den Berg was er duidelijk over: het staat onomstotelijk vast dat de CO2-uitstoot op aarde de klimaatverandering veroorzaakt. En wetenschappers zijn het er ook over eens dat het vijf over twaalf is. De aarde en de mensheid lopen groot gevaar. Het goede nieuws is dat we de klok nog kunnen terugzetten naar vijf voor twaalf. Maar dan moeten we heldere keuzes maken en stevig inzetten op vijf beleidsterreinen: grootschalige aanplant van bomen, energiebesparing, de energietransitie naar schone en duurzame energiebronnen, een circulaire economie en fair trade: een eerlijke (wereld) handel.

Van den Berg zelf heeft besloten om fulltime zijn steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de wereld. Hij is daarom eind januari gestopt met zijn werk voor Meteoconsult en als weerman bij RTL4. Hij gaat werken bij een startup die olie wint uit plastic. Het bedrijf wil de plasticberg in oceanen en aan de kust van Aziatische landen transformeren in een energiebron. De winst die behaald wordt gaat naar onderwijs en gezondheidsprojecten in ontwikkelingslanden.

Samenwerking

BrummenEnergie en de protestantse kerken uit Eerbeek en Brummen zijn bij de organisatie van deze lezing samen opgetrokken. Beide organisaties zien klimaatverandering als een grote bedreiging voor het leven op aarde. Beide organisaties organiseren ook vaker lezingen of andere activiteiten rondom klimaatverandering en duurzaamheid. De samenwerking is goed bevallen en BrummenEnergie en de kerken zullen in de toekomst dan ook zeker nog eens samen een lezing organiseren.