Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen of die ze aan wil schaffen: de salderingsregeling is verlengd tot 2023. Vanaf dat jaar wordt het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd. Tot 1 januari 2023 biedt de salderingsregeling 100% belastingvoordeel op zonne-energie die aan het net wordt teruggeleverd. Daarna wordt dat voordeel steeds iets minder, tot 0% in 2031.

Na 2031 blijft er voor teruggeleverde stroom alleen nog een vergoeding van het energiebedrijf over. Volgens het kabinet zal door de dalende kostprijzen van zonnepanelen de terugverdientijd ongeveer 7 jaar blijven. Minister Wiebes had al eerder bekend gemaakt dat de regeling in ieder geval ook volgend jaar nog wordt gehandhaafd. Hij heeft laten weten dat deze nu twee extra jaren is verlengd. Pas vanaf 2023 zal de saldering tot 2031 stap voor stap worden afgebouwd.

Stroommeter met twee telwerken

Volgens minister Wiebes is de afbouw van salderen waarschijnlijk uitvoerbaar voor de Belastingdienst, mits alle kleinverbruikers beschikken over meters met een dubbel telwerk: één voor afname van elektriciteit van het elektriciteitsnet en één voor terugleveren op het elektriciteitsnet. Daarom moeten vanaf 1 januari 2023 alle huizen een stroommeter met twee telwerken hebben. De netbeheerders hebben aangegeven dat die datum haalbaar is. Zo kan de stroom die wordt geleverd en de stroom die wordt gekocht, apart gemeten worden. Op dat moment kan de afbouw van de salderingsregeling starten. Om te zorgen dat iedereen vanaf 2023 daadwerkelijk een geschikte meter heeft, wordt het vanaf 1 januari 2023 verplicht een meter met minimaal 2 aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben. Deze verplichting zal uiterlijk 1 januari 2021 in de wetgeving worden opgenomen, zodat deze meters tijdig – uiterlijk 1 januari 2023 – uitgerold kunnen zijn.