De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Brummen stond dit jaar in het teken van duurzaamheid. Bezoekers konden tijdens de receptie hun duurzaamste idee inleveren. Met het indienen van het idee ‘tegel eruit, plant erin’ zijn Naomi en Maarten van Esschoten deze week eigenaar geworden van een zonnepaneel. Dit zonnepaneel wordt binnenkort samen met 649 andere panelen op het dak van de IJsselruiters geplaatst. Gemeente Brummen kijkt naar een geschikt moment om het winnende idee uit te voeren. Inwoners kunnen daarbij een tegel inleveren voor een plant.

Tegenwoordig zijn veel tuinen grotendeels betegeld. Toch zitten er ook nadelen aan zo’n ‘onderhoudsvriendelijke tuin’. Dit betekent dat het regenwater minder goed kan wegstromen, dat het minder koel is op warme dagen en dat er minder ruimte is voor dieren. Planten in plaats van tegels maken de tuin gezelliger, maar zorgen er ook voor dat het regenwater de grond in kan, dat het koeler is op warme dagen en dat de tuin interessanter is voor bijvoorbeeld vogels, egels, vlinders en andere insecten.

Waardevolle input

“Er zijn veel ideeën ingediend waar wij als gemeente zo mee aan de slag kunnen. De keuze is gevallen op de actie ‘tegel eruit, plant erin’ omdat meer beplanting beter is voor insecten en vlinders en bij forse regenval om het overtollige water op te vangen. Met deze actie geef je hier op een positieve manier aandacht aan en hopelijk stimuleert dit veel van onze inwoners een steentje bij te dragen. De overige duurzame ideeën bewaren wij uiteraard. Dit is waardevolle input die waar kan wordt meegenomen in de gemeentelijke klimaataanpak,” aldus verantwoordelijk wethouders Inberg en Van Ooijen.

Lokale energie

“De waardevolle opbrengst van dit mooie initiatief van de gemeente Brummen laat wat ons betreft de kracht van de Brummense samenleving zien”, zegt Els Holsappel, bestuurslid van lokale energiecoöperatie BrummenEnergie. “Dat sluit precies aan bij onze missie om lokaal duurzame energie op te wekken waarbij de winst ten goede komt aan de lokale gemeenschap. We geloven in eigen kracht en bouwen op die kracht onder andere twee zonneparken in onze gemeente en leggen samen met Rijvereniging en Ponyclub De IJsselruiters zonnepanelen op het dak van de manege in Brummen. Naast een groot aantal mensen in de omgeving zijn nu, dankzij de gemeente Brummen, ook Naomi en Maarten eigenaar van één van deze zonnepanelen, een mooi gebaar!”

Uitvoering van het winnende idee

De gemeente was al begonnen met de voorbereidingen voor het uitvoeren van de actie ‘tegel eruit, plant erin’. In verband met het heersende coronavirus zijn deze werkzaamheden tijdelijk gestopt. Er wordt gekeken of de actie ‘tegel eruit, plant erin’ in juni haalbaar is. Anders vindt de uitvoering van het winnende idee plaats in het voorjaar van 2021.