Zonnepanelen op je dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Maar hoe zit dit nu precies? Als je dit jaar zonnepanelen aanschaft, hoe ziet je investeringsplaatje er dan uit? De nieuwe regeling biedt voordelen: elke kilowattuur die je opwekt wordt geld waard ...

De salderingsregeling van de overheid houdt in dat je de stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het elektriciteitsnet afneemt. De regeling dateert van 2004 toen het nog 25 jaar duurde voordat zonnepanelen terugverdiend waren. In 2015 was de terugverdientijd nog maar 7 jaar. Panelen werden steeds efficiënter en goedkoper. Daarom wil de overheid nu het geld vrijmaken voor andere verduurzamingsmaatregelen zoals het isoleren van huizen. 

Nieuwe regeling

Onze regering wil in de periode van 2023 – 2031 de salderingsregeling langzaam afbouwen. Elk jaar mag je wat minder stroom wegstrepen (salderen). Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Voor elke kilowattuur stroom die je ongesaldeerd aan het net levert, krijg je een vergoeding van je energiebedrijf. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen. Milieu Centraal maakte een vergelijking voor de aanschaf van een set van 10 zonnepanelen in 2020 en in 2023. In 2020 aangeschafte zonnepanelen zouden in 6 jaar en 11 maanden terugverdiend zijn, in 2023 aangeschafte panelen in 8 jaar en 2 maanden. Dat is nog steeds erg interessant. 

Elke kilowattuur die je opwekt is geld waard

In de nieuwe regeling wordt elke kilowattuur die je opwekt geld waard. Maar wel minder dan de prijs die je betaalt bij de energiemaatschappij. Dat stimuleert om zoveel mogelijk van je eigen energie te gebruiken. Door overdag de wasmachine aan te zetten bijvoorbeeld of overdag laden van een elektrische auto. De investering in een huisaccu wordt hiermee ook echt interessant.