Wij  mogen vanuit BrummenEnergie terugkijken op een mooi jaar 2019. Na jarenlange voorbereiding zit er eindelijk schot in onze zonneparken Doonweg/Eerbeek en Elzenbos/Brummen, ook met IJsselwind zijn er stappen gezet. En meest recent is de grote belangstelling voor jouw zonnepanelen op het dak van Manege De IJsselruiters.

Je kunt nog meedoen aan onze eerste postcoderoosproject!

Er zijn nog 250 zonnepanelen beschikbaar binnen het project Zon op IJsselruiters. Dat betekent dat inwoners uit Brummen, Eerbeek, Hall, Tonden, Leuvenheim, Spankeren, Empe, Loenen en Laag Soeren de kans hebben om te investeren in zonnepanelen op het dak van manege De IJsselruiters in Brummen en daarmee hun eigen zonne-energie kunnen opwekken!

Wie zijn toch al die vrijwilligers achter onze lokale groene energiecoöperatie? Wat doen ze en waarom? In het nieuwe jaar zetten wij elke maand een vrijwilliger achter BrummenEnergie in het zonnetje. Dat werkt vast aanstekelijk, want wij zoeken nog veel meer vrijwilligers.

We hebben onlangs als lokale energiecoöperatie niet alleen het 100ste, maar ook het 101ste lid mogen verwelkomen! Mariska de Jong uit Brummen is als 100ste lid de laatste van de eerste 100 leden en hoogleraar duurzaam bouwen Anke van Hal uit Eerbeek is als 101ste lid de eerste van de hopelijk volgende 100 leden die zich bij de coöperatie aansluiten. Tijdens de Energietafel Warmte, waar Anke van Hal als spreker optrad, werd bij dit heugelijke feit stilgestaan.

De Energietafel Warmte op maandagavond 2 december trok ruim 55 deelnemers. Het verhaal van hoogleraar duurzaam bouwen Anke van Hal uit Eerbeek over een wijkgerichte aanpak waarbij de bewoners centraal staan en diverse partijen samenwerken vond weerklank. Tien mensen gaven na afloop aan verder mee te willen denken over de aanpak van de warmtetransitie in de gemeente Brummen. 

Steeds meer mensen hebben interesse om elektrisch te gaan rijden. Het aanbod van modellen neemt snel toe, de actieradius wordt steeds groter en er komen steeds meer laadpalen en snelladers. In de media verschijnen steeds vaker berichten over elektrische mobiliteit, maar die zijn nog wel eens tegenstrijdig. Kun je nu wel of niet uit de voeten met de actieradius? Moet je wachten op nieuwe technische ontwikkelingen? Is elektrisch rijden écht goedkoper? Kortom: wat is waar en wat niet? Wie helpt om de juiste keuze te maken? Emovia is een onafhankelijke en deskundige partij die antwoord kan geven op al deze vragen.

Klimaat grootste uitdaging van de 21ste eeuw

BrummenEnergie organiseert samen met de Protestantste Gemeenten in Eerbeek en Brummen op dinsdagavond 6 februari in de Kruiskerk in Eerbeek een lezing van Reinier van den Berg, de bekende weerman van RTL4. Vanaf 19.30 uur is er in het kerkgebouw aan de Doctor Gunningstraat 27 inloop met koffie en thee en om 20.00 uur start de lezing. Het thema van de lezing is: Het klimaat als de grootste uitdaging voor de mensheid in de 21ste eeuw.

Op donderdag 15 december is het bestuur van BrummenEnergie op excursie geweest naar de eerste nul-op-de-meter-woning in Wageningen.

Het was de hoogste tijd, eindelijk een klimaat akkoord in Parijs, waar gisteren 196 landen de handtekening hebben gezet onder een bindend akkoord. Vreugde overheerst, want men heeft zich verplicht om de temperatuurstijging binnen de 2 graden te houden met als uitdaging om daar “ruim binnen” te blijven.

Dit betekent voor ons land het afbouwen van de fossiele economie en versneld ontwikkelen van energiebesparing en alternatieve energievormen, zoals op korte termijn zon-, wind-, waterkracht, geothermiek en biomassa. Op lange termijn kernfusie en de waterstofeconomie.

Vorige week heeft heeft een van de partners van BrummenEnergie,  Varego, 74 zonnepanelen (19.240 KwH opgewekt vermogen) gelegd op het dak van Kindcentrum 't Park in Brummen (voorheen Dobbelsteen).

Dit is het derde project van BrummenEnergie in kader van Zon op School. In september heeft BrummenEnergie al zonnepanelen laten leggen op twee scholen in Eerbeek, op OBS Cornelis Jetses en CBS de Triangel. Eind december volgt nog een vierde school.

BrummenEnergie zet zich al jaren in voor de realisatie van een solarpark op de voormalige stort aan de Doonweg. Er komt nu eindelijk schot in!

De provincie Gelderland heeft een subsidie toegewezen voor een proef met het afdichten van de voormalige stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek met zonnefolie. De subsidie is toegewezen aan Coöperatie Solar Green Point de Veluwe Eerbeek, die het project Solarpark Eerbeek (SPEER) uitvoert. Deze coöperatie is opgericht door BrummenEnergie en Solar Greenpoint BV. De proef duurt twee jaar en is de eerste stap in dit project. Als deze proef slaagt kan een groter gedeelte van de stortplaats afgedicht worden met zonnefolie. De energie die daarmee opgewekt wordt kan jaarlijks naar verwachting 1200 tot 1400 huishoudens van stroom voorzien.