Op donderdagmiddag 15 juli is Zonnepark Elzenbos officieel geopend. Jaap Ypma, nestor en initiatiefnemer van het zonnepark, onthulde samen met projectleider Guus Koster het informatiebord. Zonnepark Elzenbos levert sinds 31 maart van dit jaar stroom. 

Lokale energiecoöperatie BrummenEnergie heeft dit zonnepark ontwikkeld in de oksel van de Elzenbosweg en de N348. Het bestaat uit 6.240 zonnepanelen. Na de aansluiting op het net vond er nog een overdracht plaats van de aannemer aan BrummenEnergie. Vanwege de coronacrisis is de opening in juli gepland en werd het aantal genodigden klein gehouden.

Van en voor Brummen

Wethouder Pouwel Inberg liet in zijn speech weten blij te zijn met dit zonnepark. Het zonnepark draagt bij de opgave die we in de gemeente Brummen hebben om onze energievoorziening te verduurzamen. Maar Inberg liet ook weten de coöperatieve inzet door inwoners te waarderen, waardoor dit zonnepark echt van de Brummense bevolking zelf is.

Stroom uit eigen achtertuin

De installatie van het zonnepark was eind maart gereed, waarna het park op 31 maart is aangesloten op het net. Het zonnepark levert genoeg stroom om 700 huishoudens van stroom te voorzien. Als klant van BrummenEnergie kun je nu dus 100% duurzame stroom afnemen uit onze eigen achtertuin!

Bestemming bouwgrond

De gemeente Brummen is eigenaar van dit stuk grond dat braak lag en bestemming bouwgrond heeft. Die bestemming blijft gehandhaafd. De gemeente heeft de grond voor 25 jaar verpacht aan BrummenEnergie om er dit zonnepark te realiseren. Na die periode blijft woningbouw op deze plek mogelijk.

Opbrengst blijft in Brummen

De opbrengsten van Zonnepark Eerbeek gaan niet aandeelhouders of eigenaren, maar naar de cooperatie BrummenEnergie. De leden beslissen vervolgens wat er met die opbrengst gebeurt. Bijvoorbeeld of het geïnvesteerd wordt in een nieuw zonnedak of zonnepark of in een project om huiseigenaren te helpen met energiebesparing. Zo profiteert de Brummense gemeenschap van de opbrengsten van dit zonnepark. Dat is de coöperatieve aanpak van BrummenEnergie: zelf energie opwekken en zorgen dat de opbrengsten in onze eigen gemeenschap blijven.