De energierekening stijgt en daardoor verduurzamen veel mensen hun woning. Maar wat als je in een huurwoning woont of je niet direct geld hebt voor bijvoorbeeld zonnepanelen? In de gemeenten Brummen kunnen huurders de hulp inschakelen van energieconciërges Maarten van Esschoten en Henri Bosveld.

Met een krat vol spullen staat Henri Bosveld voor de deur van meneer Boon. De kwieke tachtiger uit Brummen wil graag kijken hoe hij een steentje kan bijdragen aan een beter milieu. "We zijn met 8 miljard op de wereld, als we allemaal een beetje helpen, dan is dat bij elkaar een heleboel." Met kleine tips en simpele materialen helpen de conciërges van energiecoöperatie BrummenEnergie inwoners energie besparen. En het is gratis. Van een brievenbus die minder tocht en led-lampen tot een waterbesparende douchekop en een energieverbuiksmonitor of afstellen van je thermostaat; in een uur tijd proberen de conciërges inwoners zoveel mogelijk te helpen bij het energiezuiniger maken van hun woning. "Ik kom helaas nog wel eens huurwoningen tegen die nog door de woningcoöperatie gerenoveerd moeten worden, die zijn behoorlijk slecht geïsoleerd. Dus daar valt nog behoorlijk wat winst te behalen", zegt energieconciërge Bosveld.

'150 euro besparen'

Ondanks dat het om kleine aanpassingen gaat, hebben ze volgens Bosveld wel effect. “Als je al die dingen bij elkaar optelt; led-lampen, een besparende douchekop, radiatorfolie. In een jaar tijd kun je meer dan 150 euro besparen. Dat durf ik rustig hardop te zeggen." Wethouder Pouwel Inberg beaamt dit: “De energietarieven stijgen erg sterk op dit moment. Een besparing van zo’n 150 euro per jaar lost dit niet op, maar draagt wel een steentje bij. Met de energieconciërges kunnen we op korte termijn iets betekenen. Het is namelijk best lastig om je energierekening omlaag te brengen, want waar begin je?”

Al 270 huurders

In het uurtje hebben de conciërges geen tijd om alles aan te pakken in huis, ze geven ook tips. Meneer Boon is na het bezoekje van Henri bijvoorbeeld zelf aan de slag gegaan met het radiatorfolie. "Ik ben zeer tevreden over de hulp van de energieconciërge. Ik kan iedereen aanbevelen om er ook aan mee te doen.” Al meer dan 270 huurders hebben bezoek gehad van de energieconciërge. Doe je ook mee? Meld je dan aan. Heb je als huurder de cadeaubon van €50 gebruikt voor energiebesparende producten? Dan kun je geen gebruik meer maken van de energieconciërge.