Het is zover! De proef met het afdichten van de voormalige stortplaats aan de Doonweg in Eerbeek met zonnefolie gaat van start!

BrummenEnergie en Solar Green Point, verenigd in de Coöperatieve vereniging Solar Green Point de Veluwe Eerbeek, vieren de start met de samenwerkende partners en genodigden op vrijdagochtend 24 juni. Dan wordt de folie aangesloten op het stroomnet en kan de opwekking van duurzame energie beginnen.

Ons bestuurslid Jaap Ypma en Walter Hulshof van IndustrieWater Eerbeek stonden aan de wieg van dit unieke en innovatieve project. Zij zullen dan ook samen symbolisch ‘de stekker erin stoppen’, zodat de proefstrook zonnefolie energie kan gaan leveren. Alle partnerorganisaties die een rol spelen bij de realisatie van dit project zijn uitgenodigd om de feestelijke start van de proef bij te wonen. Dit zijn Stort Doonweg, Grondbank Nederland, gemeente Brummen en Hyet Solar. Overige faciliterende organisaties zoals de provincie Gelderland, GreenTechAlliances, Varego en Genap zijn aanwezig bij de feestelijke start van de proef die twee jaar zal duren.

Doel van de proef

Voor de proef is een gedeelte van de stortplaats ter grote van 4000m2 geëgaliseerd en voorzien van een steunlaag van een materiaal dat de zonnefolie draagt. Deze zonnefolie heeft een opwekvermogen van 5 KWp. Ter vergelijking is er ook 3 kWp aan zonnepanelen geplaatst. De proef moet aantonen dat een volledig zonnepark zowel economisch, juridisch als technisch haalbaar is. Daarnaast wordt beoordeeld of de uitgangspunten van de ontwikkelde businesscase daadwerkelijk haalbaar zijn. Als de proef slaagt wordt het grootste gedeelte van de stortplaats afgedicht met zonnefolie.

Duurzame stroom voor 1200 tot 1400 huishoudens

De energie die daarmee wordt opgewekt, kan jaarlijks naar verwachting 1200 tot 1400 huishoudens van stroom voorzien. Projectleider Guus Köster: "Daarmee slaan we twee vliegen in één klap: we dichten de stortplaats waterdicht af, zoals de wet voorschrijft. Tegelijkertijd wekken we op deze manier in onze eigen gemeente duurzame energie op. Als de proef slaagt kunnen bovendien leden van BrummenEnergie en inwoners en ondernemers in de gemeente Brummen participeren in het project, waarmee ze niet alleen een mooi rendement op hun investering kunnen realiseren, maar ook de energie die door de zonnefolie is opgewekt kunnen afnemen."