Zonnefolie op voormalige stort Doonweg houdt zich goed!

Op vrijdag 30 september bezochten ongeveer 15 leden de voormalige stort aan de Doonweg om de proefopstelling met de zonnefolie met eigen ogen te zien. Projectleider Guus Köster praatte de leden bij over het doel en de voortgang van de proef.

Aan de hand van het informatiebord op het hekwerk van de voormalige stort legde Köster eerst kort de totstandkoming van de proef uit. Daarna klommen de excursieleden de stortplaats op om de proefopstelling te bekijken.

De proef loopt nu drie maanden. De zonnefolie en de twaalf zonnepanelen blijven goed op hun plaats liggen en de onderlaag, die speciaal is aangebracht om de stortplaats te stabiliseren, houdt zich ook goed. De folie heeft al heel wat zon, wind en regen weten te doorstaan en ligt er prima bij. Bovendien levert de folie, net als de zonnepanelen, energie op. Het is nog te vroeg om er conclusies aan te verbinden, maar tot nu lijkt de folie de hoeveelheid energie op te leveren die verwacht was. Als de proef wat langer geduurd heeft en er representatieve cijfers beschikbaar zijn, zullen we natuurlijk meer publiceren over de verdere voortgang van de proef.

Doel van de proef

Waar ging het ook alweer om? BrummenEnergie werkt bij de proef samen met Solar Green Point. Voor de proef is een gedeelte van de stortplaats aan de Doonweg, ter grootte van 4000m2, geëgaliseerd en voorzien van een steunlaag van een materiaal dat de zonnefolie draagt. Deze zonnefolie heeft een opwekvermogen van 5 KWp. Ter vergelijking is er ook 3 kWp aan zonnepanelen geplaatst. De proef moet aantonen dat een volledig zonnepark zowel economisch, juridisch als technisch haalbaar is. Als de proef slaagt wordt het grootste gedeelte van de stortplaats afgedicht met zonnefolie. De energie die daarmee wordt opgewekt, kan jaarlijks naar verwachting 1200 tot 1400 huishoudens van stroom voorzien.