Op donderdag 15 december is het bestuur van BrummenEnergie op excursie geweest naar de eerste nul-op-de-meter-woning in Wageningen.

Deze woning uit de jaren ’70 van de vorige eeuw is in 2015 door een consortium van binnenuit gerenoveerd tot een nul-op-de-meter-woning. Een energieneutrale woning wil zeggen dat de woning net zoveel energie opwekt als het gebouw gebonden deel verbruikt. Het gaat dan vooral om verwarming, licht en ventilatie. Een nul-op-de-meter-woning is niet alleen energieneutraal, maar wekt ook genoeg energie op voor de apparaten die de bewoner meebrengt in zijn huis, zoals de wasmachine, koelkast en computer. Roor de Gans van Reinbouw in Dieren (één van de drie deelnemers in het consortium dat de woning gerenoveerd heeft) leidde het bestuur rond in het huis en vertelde over aanpak, doel en kosten van de renovatie. Door van binnenuit te werken is de gevel in tact gebleven. Het huis heeft aan de binnenkant een paar centimeter inhoud verloren, door isolatie en het aanbrengen van wandverwarming. Een warmtepomp levert de warmte. Op het dak liggen 26 zonnepanelen, 14 op het zuiden, 12 op het noorden. De woning verbruikt per jaar zo’n 5400 Kwh, wat gemiddeld per jaar dus ook wordt opgewekt. De woning is een jaar als prototype woning gebruikt, zodat het consortium de prestaties kan monitoren. Het pand is inmiddels verkocht en krijgt begin 2017 krijgt weer echte bewoners.

De kosten van deze renovatie bedroegen ongeveer 80.000 euro. Die kosten zijn te hoog om er een echte businesscase van te maken voor de zes miljoen particuliere woningen die Nederland rijk is. Maar deze nul-op-de-meter-woning biedt wel inspiratie voor een gefaseerde ontwikkeling, dus stap voor stap op logische vervangingsmomenten, zoals bijvoorbeeld wanneer de cv-ketel vervangen moet worden, ramen vervangen moeten worden (driedubbel glas), isolatie van de woning met WtW systemen etc. Genoeg inspiratie voor het verder uitwerken van onze plannen om energiebesparing een plek te geven binnen BrummenEnergie!