Eric Leenderts
“Met Brummen Energie komt voor mij alles samen”
Eric Leenderts is sinds oktober 2023 directeur van de uitvoeringsorganisatie van BrummenEnergie. De in ’58 geboren Rotterdammer is een kleurrijke, drukbezette, energieke persoonlijkheid die van veel markten thuis is. “Ik ben geïnteresseerd in mensen en maatschappelijke zaken, wil bouwen en hou van uitdagingen. In mijn functie als directeur van BrummenEnergie komen veel dingen uit mijn werk en privéleven samen.”
Accountancy: mensgericht
Eric is van huis uit accountant: “Ik was goed in administratieve structuren opzetten. Ik vond controleren leuk, dat je door de cijfers heen kijkt en snapt wat een bedrijf gedaan heeft. En of dat genoeg informatie oplevert om de mensen van een organisatie te sturen. Ik ben binnen de accountancy altijd mensgericht geweest. Ik was een tijd mede-eigenaar van een landelijk accountantskantoor met 140 man personeel. Daar gaf ik het liefst adviezen aan mkb-ers naar aanleiding van hun jaarcijfers. Ik hou van het contact met mensen. Ik liep het liefst zonder afspraak even bij hen binnen. Een bakkie doen en dan hoorde je echt wat er speelde en werd het werk je aangeboden. Ik heb het heel leuk gehad”, zegt hij glunderend. “Ik ben mijn hele leven een bouwer geweest en vind het leuk ondernemingen te laten groeien. Deze ervaring gebruik ik nu voor het professionaliseren en verder opbouwen van de organisatie van BrummenEnergie.”
Scope naar milieu
In de 90er jaren verlegt hij zijn scope naar de milieuaccountancy. “Ik vind het belangrijk om steeds nieuwe dingen te ontwikkelen en zag dat milieuaccountancy de toekomt had. Accountants kijken in hun werk meestal terug; financiële cijfers gaan over het verleden. Maar ik kijk juist graag vooruit; het gaat erom of een bedrijf toekomstbestendig is. Je bent als bedrijf onderdeel van de maatschappij. En die maatschappij wordt kritischer: doe je als bedrijf wat je belooft op het gebied van milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als milieuaccountant controleer je dit. Heel interessant. Nu, 30 jaar later is milieuverslaglegging Europese wetgeving geworden.”
Bedrijfsadviseur en mediator
Sinds 2004 werkt hij als zelfstandig bedrijfsadviseur: “Ik hou van echte uitdagingen: hit and run accountancy. Ik wil steeds wat anders.” Daarnaast is hij zelfstandig trainer: “Ik geef trainingen en colleges over duurzaam ondernemen en milieuverslaglegging. Bijvoorbeeld aan adviseurs van de Kamer van Koophandel van Nederland en directies van beursgenoteerde ondernemingen.” Ook ontwikkelde hij zich als gecertificeerd mediator op het gebied van zakelijk conflictmanagement. Deze werkzaamheden doet hij naast zijn werk voor BrummenEnergie.
Boeddhisme
Maar hoe komt de geboren Rotterdammer in Brummen terecht? Dat verhaal legt een onverwachte andere kant van hem bloot. “Dat houdt verband met het feit dat ik boeddhist ben”, vertelt hij. “Sinds 5 jaar ben ik voorzitter van het oudste Tibetaans boeddhistische instituut van Nederland: het Maitreya-instituut in Loenen. Toen we uit Rotterdam weg wilden naar een rustiger plek, viel de keuze al snel op deze omgeving.
Actie en eerlijker prijzen
Zijn keuze voor het boeddhisme heeft te maken met ervaringen uit zijn jeugd. “Ik kom uit een arbeidersgezin, waar de krant gelezen werd en de wereld besproken werd. Dat vond ik interessant. Toen ik jong was voerde ik actie en werkte ik in de Wereldwinkel om eraan mee te werken dat ze het in andere landen beter kregen.” Enthousiast: “Normen voor eerlijker prijzen, dat is trouwens ook iets waar een milieuaccountant zich mee bezig houdt.”
Liftend door Azie
“Maar ik wilde die wereld zelf ontdekken, vooral Azië trok mij vanwege de spiritualiteit en hun andere manier van kijken. Op mijn 19e nam ik de beste beslissing van mijn leven en ben ik met de duim omhoog van de Van Brienenoordbrug richting India gelift. Ik ben een half jaar weggeweest en ben dwars door India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, terug door de Arabische landen en Israël gegaan. Deze ervaringen vormen de basis voor hoe ik naar de wereld kijk.”
Waar worden de wereld en jij beter van?
“In India mediteerde ik voor het eerst met een Japanse monnik. Ik snapte er toen nog niet veel van, maar sprak met mijzelf af dat ik later in mijn leven hier meer van wilde begrijpen. Rond mijn 35e ben ik cursussen gaan volgen en ben ik boeddhist geworden. Het geeft mij richting in mijn leven en ik werk er dagelijks mee. Het geeft structuur in hoe ik denk: het gaat veel over dat het geluk in jezelf zit. Doe je het positieve, dan krijg je het positieve terug. Jij veroorzaakt zelf hoe het leven op jou reageert. Het gaat niet om wat je doet of hoe je het doet, maar om de motivatie waarmee je dingen doet. Waar worden de wereld en jij beter van?”
Paradijs verpesten
“Het paradijs maken we zelf of we verpesten het zelf. Dus moet je naar jezelf kijken. En je mag ook de andere kant van dingen zien, dan moet je niet gelijk boos worden. Je hoeft het niet overal mee eens te zijn. Zo kom je tot begrip en gaat de angel uit een conflict. Dit principe hanteer ik in mijn rol als mediator bij zakelijke conflicthantering. Zo heeft het boeddhisme invloed op hoe ik leef.”
Wat doe jijzelf?
“Vanuit mijn tijd als actievoerder komt: Je kan wel roepen dat het anders moet, maar wat doe jij dan? Bij BrummenEnergie kan ik mijn steentje bijdragen. Ik kan stimuleren, dingen opzetten, het steeds breder maken. Ik kan stimuleren dat anderen het ook gaan doen, ik krijg mensen mee, dan wordt het groter en dan kun je met zijn allen hele leuke dingen doen. Zoals lokaal energie opwekken, opslaan en gebruiken tegen een vaste (lage) prijs (kostprijs + opslag). Snap je dat bij BrummenEnergie alles voor mij samenkomt?”
Stevige basis
“Als directeur uitvoeringsorganisatie geef ik de trein een zetje om hem structureel harder te laten rijden. Ik werk aan het neerzetten van een stevige basisorganisatie. Dan is er continuïteit waardoor je veel meer kunt dan voorheen en je mensen aan je bindt en je ervaring opbouwt. We zijn bezig een fysieke werkplek te krijgen, zodat we zichtbaar zijn en dat mensen bij ons langs kunnen komen. Vanuit daar kunnen we verder bouwen om bijvoorbeeld avonden bij ons te organiseren en wijkinitiatieven te ondersteunen. Verder ben ik bezig om in regionaal verband de samenwerking met andere energiecoöperaties te versterken. Want samen kunnen we meer. En we kijken hoe we de groeimogelijkheden van bestaande diensten kunnen benutten. Als ik het voor elkaar krijg om structureel een goede fundering neer te zetten, waarop verder gebouwd kan worden, dan hebben we een hele stap gezet voor BrummenEnergie.”